Designa trädgården på japanskt vis

En asiatisk trädgård är en helhet bestående av olika delar som man sätter ihop på ett strukturerat på planerat sätt. Det är inte alltid lätt att veta hur man ska börja designa en trädgård efter typisk japansk stil och till en första början vet man knappt var första spadtaget ska sitta. Inredningssidor, magasin och tidningar är alla bra inspirationskällor att hämta information ifrån, speciellt om man känner sig osäker.

Den japanska trädgården är en av de klassiska trädgårdstyperna och det skiljer sig ganska mycket från hur en traditionell västerländsk trädgård ser ut. Den japanska trädgården kan nämligen vara extremt avskalad och bestå av väldigt lite saker och i sitt enklaste utförande är det endast grus, sand och några stenar. Japanska trädgårdar ska skapa utrymme för människor att befinna sig på, samtidigt som intrycken runt om kring är minimala så att allt fokus kan ligga på människan själv. Enkelt, tydligt och effektivt.

Men det är endast en aspekt av trädgårdarna från Japan. Japaner är nämligen också naturdyrkare av rang och vill fånga och bevara naturens äkthet genom att tillåta trädgården att ta det utrymmet som den behöver. Det är helheten i den inriktningen som är det centrala, att hitta komponenter som kan representera den japanska naturen i sin helhet, alltså ta in hela Japan och sätta representationer av naturen i trädgården. Vatten är också en mycket viktig del av en japansk trädgård och samma sak gäller här med representationer. Det behöver inte vara så att du har rinnande vatten, utan krattat grus kan lika gärna representera det vatten du eftersträvar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *