Hjälp från oväntat håll

Vad har Volvo med Asien att göra? Å ena sidan, Volvo personbilar är sedan några år tillbaka helt och hållet ägt av kinesiska företag och har inte varit svenskägt sedan 1999. Det kan knappast kallas ett svenskt företag längre. Men å andra sidan så har vi Volvokoncernen som på många sätt fortfarande är ”riktiga” Volvo och som främst tillverkar lastbilar (och gör det bra). Det finns dock en stark koppling till Asien för Volvos del, i och med att flera asiatiska marknader, däribland Kina och Japan, är mycket viktiga för företaget. Både den kinesiska och den japanska marknaden tillhör bolagets största och det är till stor del där som Volvos framtid finns. Men det är ju ingenting unikt för Volvo, utan många företag ser Kina som framtidens stora marknad.

Vad har nu detta med någonting att göra?
Volvo Lastvagnar är en av världens ledande lastbilstillverkare; det är ingen större hemlighet och just storleken medför en stor fördel. Det är lätt att hitta reservdelar, även till äldre lastbilar, som gör att de kan fortsätta på vägarna många år. Hur kommer det sig nu att jag intresserat mig för detta? Det handlar helt enkelt om en av mina kusiner som har en egen transportfirma och äger tre stycken Volvo lastvagnar. Då hans företag inte är så stort så innebär varje lastvagn en betydande investering, och varje dag som en av dem inte kan användas innebär ett stort ekonomiskt avbräck. Det är med andra ord väldigt viktigt att kunna få tag på reservdelar, och att göra det snabbt, om någonting behöver bytas ut

Det är precis vad som hände honom för inte alltför länge sedan, och han svor en hel del över den saken. Jag tänkte att jag knappast skulle kunna hjälpa till där. Min kunskap om lastbilar och reservdelar i Sverige är rätt så begränsad. Jag vet att det finns lastbilar i Sverige. Jag har även varit medveten om att det säkert också måste finnas reservdelar till dem. Punkt. Det är, eller var, så långt mina kunskaper sträckte mig.

Den blinda hönan hittar vad?
Jag tänkte att jag ändå skulle titta efter lite på nätet. Det skulle ju knappast kunna skada, eller? Det faktum att jag är betydligt datorkunnigare än min kusin borde hjälpa också, för det är inte alltid helt lätt att söka på nätet och kunna skilja seriösa från oseriösa sajter. Efter ett tag hittade jag också ett företag som bland annat säljer begagnade reservdelar till lastvagnar och liknande, Rackstad Bil och Delar. Jag tittade runt lite på deras sajt och sökte sedan på nätet efter omdömen.

De omdömen jag hittade var överlag positiva, så jag tipsade min kusin om dem. Resultatet var att han snabbt och billigt fick tag på de reservdelar som han behövde och kunde komma igång igen. Med andra ord, han fick hjälp från oväntat håll!

Har nu detta någonting med asiatisk konst och design att göra? Nja, men jag tyckte det var så kul att kunna hjälpa till att jag ville berätta om det! Varken mer eller mindre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *