Inred med asiatisk stil

Västerlandets fascination för Asien har gått i vågor i flera hundra år, men verkar numera ha stabiliserats på en jämn och hög nivå. Det är många som du tänker att de vill inreda sitt hem i asiatisk stil, vilket inte är helt lätt att lyckas med. En del av problemet är uppenbart redan av ordvalet, då det inte finns något som kan kallas asiatisk stil. I stället bör man fundera på om man vill inreda sitt hem i Japansk, Indisk eller Kinesisk stil (självklart finns det en mängd undergrupper även till dessa). Att blanda hej vilt må vara roligt, men slutresultatet blir då ofta något som de som kan lite mer om Asien får skrattanfall av.

Det är också viktigt att inte gå till överdrift, och i stället välja de element som man genuint tycker om. Det finns inget egenvärde i att göra allt ”asiatiskt” bara för den sakens skull. På samma sätt kan det också vara bra att undvika att direkt överföra de asiatiska element man vill infoga i sin inredning. Allting ska ju fungera som en helhet, och om det innebär att man måste offra lite autenticitet, så gör det ingenting. Att göra hela sin inredning ”autentiskt asiatisk” är ju egentligen en självmotsägelse; allt du kan göra är att antingen kopiera eller inspireras, och då är det sistnämnda självklart bättre.

Soffa med divan
Börja med en vanlig soffa, och inred asiatiskt runt den

För att lyckas med sin asiatiska inredning krävs att man har både stilkänsla och kunskap. Inte på det sättet att man kan rabbla årtal, men att man har sett mycket asiatisk konst, inredning och design, så att man har en självklar känsla för den. Det gäller att komma förbi det stadiet där man tycker att allt asiatiskt är ”spännande” och ”exotiskt”, så att man kan se det för vad det är: ömsom bra, ömsom dåligt.

En tumregel brukar vara att välja en soffa helt fritt, utan att tänka asiatiskt, och sedan fylla på med resten av inredningen inspirerad av länderna i öst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *