Japansk mat

Det är inte enbart i inredning och trädgårdskonst som den japanskt vackra kommer till sin rätt, även i maten kan man se tydliga tecken på hur skickliga japaner är på att skapa konstverk av det minsta lilla. Japaner ser verkligen storheten i det lilla, att fokusera på detaljerna och skapa något alldeles fantastiskt med väldigt små och enkla medel. Det finns en stor lärdom vi kan hämta från japansk matkonst och det är att man inte behöver göra det svårare än vad det faktiskt är.

Som de allra flesta vet så kommer sushi från japan, en matkultur som minst sagt tagit världen med storm och som går att hitta i de allra flesta av världens städer. Anledningen till det är såklart att det smakar väldigt gott. Det är kanske lite enkelt att säga att just sushi smakar gott, det är trots allt ett samlingsnamn på många olika varianter av maträtter, men för att generalisera lite så kan vi säga att det handlar mycket om ris och kombinationer av detta. Riset har ofta en ganska söt smak, och ska helst vara kallt för att det ska hålla ihop. Det finns speciellt sushiris som är anpassat för att vara klibbigt och bra för att skapa dessa fantastiska menyer.

Det man sedan väljer att ha till riset kan varieras i otroliga mängder. Det är vanligt att man gärna använder rå fisk eller skaldjur i sushi, så standard är en rå laxbit över riset eller räkor inrullade i en sushirulle. Ofta rullar man dessutom in detta i en typ av algblad, för att formen ska bli fin och smaka ännu bättre. Det är vanligt att man doppar sina bitar i soja, dessutom har man ofta wasabi och färsk ingefära till. Dessa är inte till för att förhöja smaken, som många tror, utan att rensa munnen från smaker så att men verkligen kan uppleva varje individuell sushibit i all sin prakt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *