Kineser på jakt efter konst i Sverige

Under århundraden av västerländsk kolonisation stal Europa en stor del av den övriga världens konst. Nu, då kolonialismen inte längre är lika påtaglig, och flera av de forna koloniernas ekonomi förbättrats, försöker flera av dem att köpa tillbaka sin kulturhistoria. Även om Sverige inte var en av de större kolonialmakterna, så hamnade ändå en del av detta kulturarv i vårt land. Detta har lett till att Kina, tack vare sin växande ekonomi, även funnit vägen till Sverige. Priserna på kinesiskt konsthantverk, främst då porslin, har ökat dramatiskt.

Mycket av detta kinesiska porslin fann vägen till Sverige via ostindiska kompaniet, som mellan 1731 och 1813 genomförde över 130 expeditioner, främst med just Kina. Vinsterna för Ostindiska kompaniet var enorma, främst under de första decennierna, och det gods de förde till Sverige verkar således betala sig en andra gång, i och med det nyvaknade kinesiska intresset. Att vilja återföra sina kulturskatter till hemmaplan måste också ses som en helt naturlig önskan, och så länge föremålen förvärvades genom handel, och inte stöld, så är det likaledes förståeligt att ägarna vill få ut ett bra pris för sina dyrgripar.

Soffbord från Kina

Hur länge denna boom med kineser som köper upp kinesisk konst i väst kommer att hålla i sig är också frågan. För det första är ju tillgången inte obegränsad, och för det andra finns fortfarande en hel del antika konstföremål kvar i hemlandet, som ju inte blev riktigt lika utplundrat som exempelvis Egypten. De höga priserna kommer dock säkerligen att ligga kvar ett tag ännu. Så se efter i ditt förråd, har du någon gammal Kinesisk tavla, vas, soffa eller kanske ett soffbord? Då kan du casha in!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *